Fyresdal bygdemuseum


 

Fyresdal Bygdemuseum ligg i Øyskogen, som er eit fint parkområde i sentrum av Fyresdal - Folkestadbyen - med mange store, freda furutre og ein bjørkelund. Her ligg fleire gravhaugar frå heidensk tid, og feltet vert rekna som det rikaste i Telemark. Eiga skilting i parken fortel om gravhaugane. 

Bygdemuseet har bygningar og gjenstandar frå mellomalderen og frametter og gir glimt frå den eldste historia til Fyresdal. Dei gamle bygningane er opne for innsyn alle dagar i perioden 7. juni - 1. september, vekedagane kl 10-16.30, laurdag og sundag kl 11-17.

I helgane er det guide til stades, som også viser om i den aktuelle draktustillinga (sjå nedanfor) i utstillingsbygget. Omvisingar kan elles tingast frå turistinformasjonen eller Vest-Telemark Museum, tlf 35 06 90 90.

Fyresdal Bygdemuseum vart skipa i 1909, og er eit av landets eldste bygdemuseum.

Gull i veggane - ny sesongutstilling i Fyresdal 7. juni - 1. sept
Under restaurering av det gamle våningshuset på Tveit gard i Tovdal (Åml, ikkje langt frå kommunegrensa til Fyresdal) kom dei fram: ei mengd med gamle filler som var stappa inn i veggane, fundt dører og vindauge som isolasjon. Torild A. Fossnes sorterte fillene, rekonstruerte draktane, og laga ei unik utstilling som blir vist i Fyresdal Bygdemuseum kvar helg fram til 1. sept.
Aktuelt

Gjestebøkane på Øverbø blir nå digitalisera
Gjestebøkane på Øverbø er nå samla inn, og skal skannast og bli tilgjengeleg via Telemarkkilder. Snart 200 000 namn har skrive seg inn i bøkane.
 

Friluftslivets år
Mange av våre museum har flotte turløyper i sitt nærområdet. Les kva Riksantikvaren skriv om Sondre Norheim og ein tur til Øverbø og Morgedal.
 

TV-programmet
Ute i verda er programmet kjent som "New Scandinavian Cooking", og i Noreg blir det sendt av TV2 i programmet «Ein bit av Noreg».
 

VM- og OL-deltakarar frå Telemark
Norsk Skieventyr i Morgedal skal lage ei utstilling om deltakarar frå Telemark som har delteke med ski på VM og OL. Me treng din hjelp til dette!
 

I fotspora til Sondre
Journalisten Inge Lundereng har fulgt i spora til Sondre Norheim. Dei enda som kjend i Nord Dakota, og Lundereng har besøkt staden Sondre budde på.
 

Telemarken Skifabrikk på Norsk Skieventyr i Morgedal
Sørpolfarar Olav Bjaaland starta opp ein skifabrikk etter heimkomsten frå Sørpolekspedisjonen. Her kan du sjå ein liten film om korleis utstyret fungera.
 

Opplev Vest-Telemark Museum
Ein liten filmsnutt som viser mangfoldet til Vest-Telemark Museum. Arrangement, utstillingar og gode måltid kan du oppleve når du besøker oss.
 

Den store koftejakta
Gamle kofter og strikkeoppskrifter har fått nytt liv! På museet i Eidsborg kan du nå sjå ei lita utstilling kring internett-fenomenet DEN STORE KOFTEJAKTEN - basera på bloggen "Livs lyst" til Liv Sandvik Jakobsen.
 

Norrøna arkivet på flyttefot
Telemark Museum og Vest-Telemark Museum samarbeider nå om privatarkiv: torsdag 8. mai vart Norrøna arkivet flytta til Vest Telemark.
 

Vi Menn på besøk til Norsk Skieventyr Morgedal
"Mennesker fra andre siden av kloden kommer til Morgedal for å vise den moderne skisportens far respekt. Et pilegrimsbesøk i telemarksbygda gir et innblikk i hvorfor."
 

Sørpolsledeprosjekt ferdig
Sidan 2011 har det vore eit samarbeid mellom Senter for immateriell kulturarv, Maihaugen og Norsk Skieventyr i Morgedal. Samarbeidsprosjektet har vore å rekonstruere ein sørpolslede lik den Roald Amundsen sin ekspedisjon bruka for over hundre år sidan.
 

TV Telemark vitja Norsk Skieventyr
TV Telemark hadde lyst å lære meir om skihistoria og vitja Morgedal og Norsk Skieventyr.
 

Museum på radio
Me har hatt besøk av NRK P2 og programmet Museum. Dei ville gjerne høyre og sjå litt av det ein kan oppleve her, og turen gjekk til Rui-plassen, det nye museet og stavkyrkja i Eidsborg. Vidare drog me til Seljord og fekk høyre om bergverksdrift og bondeopprør.
 

Noregs lengste skipar
Noregs lengste, kanskje verdas lengste ski henger på veggen på Norsk Skieventyr. Lengda på skiparet er 17,23 m.
 

Vest-Telemark i bilder og på film
Sjekk korleis Vest-Telemark ser ut frå helikopter eller ta deg ein tur langs kanalen med Henrik Ibsen.
 
Logg inn