Ny utstilling i Eidsborg: TALLEIV HUVESTAD - Eidsvollsmannen frå Øvre Telemark

18. mai opnar VTM ei nokså spesiell utstilling om 1814, Grunnlova og bonden som representerte Telemark på Eidsvoll. Det skjer samstundes med at Tokke kommune har sin offisielle markering av grunnlovsjubileet på museet i Eidsborg.

Sundag 18. mai blir det ei større tilstelling i Eidsborg i høve grunnlovsjubileet. Slik er programmet for dagen:

kl 14:
Kransnedlegging ved støtta over Talleiv Huvestad
Musikkinnslag ved Kulturskulen i Tokke
Tale

kl 15:
Tokke songlag syng i museet
Føredrag ved Torgrim Otterholt om Talleiv Huvestad og Grunnlova
Utstillingsopning og omvising

Kaféen serverer historisk middag á la 1814 fram til kl 19


Talleiv Huvestad måla av Mikkel Mandt i 1843


Ei teikna utstilling om Talleiv Olavsson Huvestad (1761-1847) - Eidsvollsmannen frå Øvre Telemark

Talleiv var bonde, lærar, lækjar, skrivar, prestehjelpar og rådgjevar for sine grannar i Lårdal og Dalen gjennom mange år. Han var representant for Bratsberg amt på Eidsvoll i 1814, saman med amtmann Severin Løvenskiold og futen Peter Jørgen Clouman. Han var også Stortingsmann i tre periodar, to av dei som vara.

Me veit at han skilde seg ut i riksforsamlinga på Eidsvoll - både i klesvegen, gjennom sine kunnskapar og med sine sjølvstendige meiningar.

Men han skreiv ikkje dagbok, og me veit ikkje om brev eller anna direkte etter han. I historiebøkane er han berre så vidt nemnt. Og i forteljinga om 1814 spelar bøndene tilsynelatande berre ei siderolle.

Kva tenkte Talleiv? Kva trudde han på?

Utstillinga som VTM har laga om Talleiv Huvestad, er utforma som ei historisk teikneserie. Ho er teikna av Tor Arne Hegna frå Sauherad og basert på opplysingar samla frå alle tilgjengelege kjelder.

Det var naudsynt å ta nokre sjanser for å teikne historia om Huvestad. Kva tydde det at ein avsett prest budde på heimegarden i Skafså då han var gut? Las han i “Norske Provinzialblade” kring 1780 om franske frihetsidéar? Var det opplysingspresten Svend Aschenberg som lærte han behandling av tyfus? Var han mellom dei som måtte gøyme seg innandørs på Bogstad gard medan feiringa av Grunnlova pågjekk i Christiania?

Me veit det ikkje sikkert, men det kan ha vore slik.

Me vonar at utstillinga kan bidra til å gje eit bilete av ei tid, eit miljø og ein markert person som var med på å forme samfunnet me har i dag.

Utstilling står fram til 15. oktober


Talleiv Huvestad i yngre år, slik Tor Arne Hegna har teikna hanUtskriftsversjon Utskriftsversjon

Aktuelt

Gjestebøkane på Øverbø blir nå digitalisera
Gjestebøkane på Øverbø er nå samla inn, og skal skannast og bli tilgjengeleg via Telemarkkilder. Snart 200 000 namn har skrive seg inn i bøkane.
 

Friluftslivets år
Mange av våre museum har flotte turløyper i sitt nærområdet. Les kva Riksantikvaren skriv om Sondre Norheim og ein tur til Øverbø og Morgedal.
 

TV-programmet
Ute i verda er programmet kjent som "New Scandinavian Cooking", og i Noreg blir det sendt av TV2 i programmet «Ein bit av Noreg».
 

VM- og OL-deltakarar frå Telemark
Norsk Skieventyr i Morgedal skal lage ei utstilling om deltakarar frå Telemark som har delteke med ski på VM og OL. Me treng din hjelp til dette!
 

I fotspora til Sondre
Journalisten Inge Lundereng har fulgt i spora til Sondre Norheim. Dei enda som kjend i Nord Dakota, og Lundereng har besøkt staden Sondre budde på.
 

Telemarken Skifabrikk på Norsk Skieventyr i Morgedal
Sørpolfarar Olav Bjaaland starta opp ein skifabrikk etter heimkomsten frå Sørpolekspedisjonen. Her kan du sjå ein liten film om korleis utstyret fungera.
 

Opplev Vest-Telemark Museum
Ein liten filmsnutt som viser mangfoldet til Vest-Telemark Museum. Arrangement, utstillingar og gode måltid kan du oppleve når du besøker oss.
 

Den store koftejakta
Gamle kofter og strikkeoppskrifter har fått nytt liv! På museet i Eidsborg kan du nå sjå ei lita utstilling kring internett-fenomenet DEN STORE KOFTEJAKTEN - basera på bloggen "Livs lyst" til Liv Sandvik Jakobsen.
 

Norrøna arkivet på flyttefot
Telemark Museum og Vest-Telemark Museum samarbeider nå om privatarkiv: torsdag 8. mai vart Norrøna arkivet flytta til Vest Telemark.
 

Vi Menn på besøk til Norsk Skieventyr Morgedal
"Mennesker fra andre siden av kloden kommer til Morgedal for å vise den moderne skisportens far respekt. Et pilegrimsbesøk i telemarksbygda gir et innblikk i hvorfor."
 

Sørpolsledeprosjekt ferdig
Sidan 2011 har det vore eit samarbeid mellom Senter for immateriell kulturarv, Maihaugen og Norsk Skieventyr i Morgedal. Samarbeidsprosjektet har vore å rekonstruere ein sørpolslede lik den Roald Amundsen sin ekspedisjon bruka for over hundre år sidan.
 

TV Telemark vitja Norsk Skieventyr
TV Telemark hadde lyst å lære meir om skihistoria og vitja Morgedal og Norsk Skieventyr.
 

Museum på radio
Me har hatt besøk av NRK P2 og programmet Museum. Dei ville gjerne høyre og sjå litt av det ein kan oppleve her, og turen gjekk til Rui-plassen, det nye museet og stavkyrkja i Eidsborg. Vidare drog me til Seljord og fekk høyre om bergverksdrift og bondeopprør.
 

Noregs lengste skipar
Noregs lengste, kanskje verdas lengste ski henger på veggen på Norsk Skieventyr. Lengda på skiparet er 17,23 m.
 

Vest-Telemark i bilder og på film
Sjekk korleis Vest-Telemark ser ut frå helikopter eller ta deg ein tur langs kanalen med Henrik Ibsen.
 
Logg inn