Ny utstilling på Norsk Skieventyr

10. juni var utstillingsopning og eit engasjernade kåseri ved forfattaren av boksuksessen"Femmila, skisportens manndomsprøve" Thor Gotaas på Norsk Skieventyr. Boka “Femmila” har truffe den norske folkesjela, og nå kan ein oppleve eit utdrag av tekst og bilde frå denne boka i eit nytt utstillingsrom på Norsk Skieventyr. Utstillinga er eit samarbeid med forfattaren Gotaas og Gyldendal forlag. 
Thor Gotaas opna sjølv utstillinga, det var kåseri frå boka og sal/signering av bøker. Det vart og servera kaffe og kaker.

Datoen var ikkje tilfeldig. Sondre Norheim hadde bursdag denne dagen, og det vart sjølvsagt markera. Les kva NRK Telemark skreiv om utstillinga.
Utstillinga vil vera ein del museet sitt tilbod til hausten. 

Eit lite utdrag frå boka kan ein lese her:


Baksidetekst frå boka:
7. februar1888 ble historiens første femmil arrangert. På startstreken på Majorstua sto 17 løpere i ei tid der enkelte røkte pipe for å utvide lungene. Vinneren, Torjus Hemmestveit, innkasserte en gullpremie til en verdi av 400 kr. 
Storheter som Torleif Haug, Veikko Hakulinen, Thomas Wassberg og Peter Northug jr. hører naturlig hjemme i femmilas historie. Men vel så mye handler femmila om sliterne fra landsbygda, de som til daglig svingte øksa i de dype skoger. Der andre så dypsnø og uframkommelighet, så de et levebrød, der de sleit seg flere mil fram og tilbake til renn, med håp om å vinne solide premier.
For å vinne krevdes langt mer enn spreke utøvere. Utstyr og teknikk varierte. Svenskene sverget til tre meter lange ski, finnene til løse bindinger, nordmenn trivdes best i kupert terreng. Og mens noen puttet sild på innerlomma, klar til å smøres utover skiene om de skulle begynne å glippe, valgte andre å bruke revefett, koteletter og honning. Femmila er kvaeluktende kulturhistorie, og med sprudlende fortellerglede trekker Thor Gotaas de lange linjene om skisportens manndomsprøve helt fram til i dag. 

Bilde kan du sjå her:
:


 Utskriftsversjon Utskriftsversjon

Aktuelt

Gjestebøkane på Øverbø blir nå digitalisera
Gjestebøkane på Øverbø er nå samla inn, og skal skannast og bli tilgjengeleg via Telemarkkilder. Snart 200 000 namn har skrive seg inn i bøkane.
 

Friluftslivets år
Mange av våre museum har flotte turløyper i sitt nærområdet. Les kva Riksantikvaren skriv om Sondre Norheim og ein tur til Øverbø og Morgedal.
 

TV-programmet
Ute i verda er programmet kjent som "New Scandinavian Cooking", og i Noreg blir det sendt av TV2 i programmet «Ein bit av Noreg».
 

VM- og OL-deltakarar frå Telemark
Norsk Skieventyr i Morgedal skal lage ei utstilling om deltakarar frå Telemark som har delteke med ski på VM og OL. Me treng din hjelp til dette!
 

I fotspora til Sondre
Journalisten Inge Lundereng har fulgt i spora til Sondre Norheim. Dei enda som kjend i Nord Dakota, og Lundereng har besøkt staden Sondre budde på.
 

Telemarken Skifabrikk på Norsk Skieventyr i Morgedal
Sørpolfarar Olav Bjaaland starta opp ein skifabrikk etter heimkomsten frå Sørpolekspedisjonen. Her kan du sjå ein liten film om korleis utstyret fungera.
 

Opplev Vest-Telemark Museum
Ein liten filmsnutt som viser mangfoldet til Vest-Telemark Museum. Arrangement, utstillingar og gode måltid kan du oppleve når du besøker oss.
 

Den store koftejakta
Gamle kofter og strikkeoppskrifter har fått nytt liv! På museet i Eidsborg kan du nå sjå ei lita utstilling kring internett-fenomenet DEN STORE KOFTEJAKTEN - basera på bloggen "Livs lyst" til Liv Sandvik Jakobsen.
 

Norrøna arkivet på flyttefot
Telemark Museum og Vest-Telemark Museum samarbeider nå om privatarkiv: torsdag 8. mai vart Norrøna arkivet flytta til Vest Telemark.
 

Vi Menn på besøk til Norsk Skieventyr Morgedal
"Mennesker fra andre siden av kloden kommer til Morgedal for å vise den moderne skisportens far respekt. Et pilegrimsbesøk i telemarksbygda gir et innblikk i hvorfor."
 

Sørpolsledeprosjekt ferdig
Sidan 2011 har det vore eit samarbeid mellom Senter for immateriell kulturarv, Maihaugen og Norsk Skieventyr i Morgedal. Samarbeidsprosjektet har vore å rekonstruere ein sørpolslede lik den Roald Amundsen sin ekspedisjon bruka for over hundre år sidan.
 

TV Telemark vitja Norsk Skieventyr
TV Telemark hadde lyst å lære meir om skihistoria og vitja Morgedal og Norsk Skieventyr.
 

Museum på radio
Me har hatt besøk av NRK P2 og programmet Museum. Dei ville gjerne høyre og sjå litt av det ein kan oppleve her, og turen gjekk til Rui-plassen, det nye museet og stavkyrkja i Eidsborg. Vidare drog me til Seljord og fekk høyre om bergverksdrift og bondeopprør.
 

Noregs lengste skipar
Noregs lengste, kanskje verdas lengste ski henger på veggen på Norsk Skieventyr. Lengda på skiparet er 17,23 m.
 

Vest-Telemark i bilder og på film
Sjekk korleis Vest-Telemark ser ut frå helikopter eller ta deg ein tur langs kanalen med Henrik Ibsen.
 
Logg inn