Ny utstilling på Norsk Skieventyr

10. juni var utstillingsopning og eit engasjernade kåseri ved forfattaren av boksuksessen"Femmila, skisportens manndomsprøve" Thor Gotaas på Norsk Skieventyr. Boka “Femmila” har truffe den norske folkesjela, og nå kan ein oppleve eit utdrag av tekst og bilde frå denne boka i eit nytt utstillingsrom på Norsk Skieventyr. Utstillinga er eit samarbeid med forfattaren Gotaas og Gyldendal forlag. 
Thor Gotaas opna sjølv utstillinga, det var kåseri frå boka og sal/signering av bøker. Det vart og servera kaffe og kaker.

Datoen var ikkje tilfeldig. Sondre Norheim hadde bursdag denne dagen, og det vart sjølvsagt markera. Les kva NRK Telemark skreiv om utstillinga.
Utstillinga vil vera ein del museet sitt tilbod til hausten. 

Eit lite utdrag frå boka kan ein lese her:


Baksidetekst frå boka:
7. februar1888 ble historiens første femmil arrangert. På startstreken på Majorstua sto 17 løpere i ei tid der enkelte røkte pipe for å utvide lungene. Vinneren, Torjus Hemmestveit, innkasserte en gullpremie til en verdi av 400 kr. 
Storheter som Torleif Haug, Veikko Hakulinen, Thomas Wassberg og Peter Northug jr. hører naturlig hjemme i femmilas historie. Men vel så mye handler femmila om sliterne fra landsbygda, de som til daglig svingte øksa i de dype skoger. Der andre så dypsnø og uframkommelighet, så de et levebrød, der de sleit seg flere mil fram og tilbake til renn, med håp om å vinne solide premier.
For å vinne krevdes langt mer enn spreke utøvere. Utstyr og teknikk varierte. Svenskene sverget til tre meter lange ski, finnene til løse bindinger, nordmenn trivdes best i kupert terreng. Og mens noen puttet sild på innerlomma, klar til å smøres utover skiene om de skulle begynne å glippe, valgte andre å bruke revefett, koteletter og honning. Femmila er kvaeluktende kulturhistorie, og med sprudlende fortellerglede trekker Thor Gotaas de lange linjene om skisportens manndomsprøve helt fram til i dag. 

Bilde kan du sjå her:
: